A PLOEG VERLIEST 9-7 IN TIEGE

Na een heroisch gevecht van 5 uren in Tiège, heeft onze A-ploeg helaas aan het kortste eind getrokken en mochten we de terugrit van 200 km met lege handen maken.

Er valt wel iets te vertellen over deze match. Rond 17u30 bereikte ons het nieuws dat kopman David dicht bij huis in Limburg in een ongeval betrokken was. David had een slippertje gemaakt, gelukkig met enkel materiële schade maar wel met een onbestuurbare 4-wieler. Hierdoor was het logistiek een enorme organisatie om hem terplaatse in Tiège te krijgen en werd beroep gedaan op de diensten van Johan D’Havé die met de B-ploeg ook onderweg was naar Tiège en op zoek mocht naar een IKEA in de buurt van Luik. Ondergetekende  vervulde de taak om Tiège te contacteren met de vraag om de match later aan te vatten want 19u konden we onmogelijk halen. Geen probleem voor de mensen van Tiège waarna we onze tocht van meer dan 2 uur in de gutsende regen konden verderzetten.

Eindelijk aangekomen in Tiège – de match zou maar met een kwartier vertraging beginnen – geloofden we onze ogen niet. Vorig seizoen hier 2 maal op bezoek geweest in de bouwvallige en aftandse accommodatie en toen werd ons al gezegd dat ze bezig waren met een nieuw lokaal.  Tiège ligt echt “in the middle of nowhere”, ergens tussen Eupen en Spa. Je verwacht op dit soort plaatsen geen Ghelamco Arena maar toch hebben ze er naar tafeltennisnormen één gezet. In Wallonië hebben we al wat gezien en zou ik een bloemlezing kunnen geven van toestanden die je niet voor mogelijk houdt maar de mensen van Tiège hebben een pareltje neergezet die op zich de verre verplaatsing al eens waard zijn.

Maar nu eindelijk naar de match. Tiège speelde met 4 B0’s en was duidelijk van plan de nederlaag uit de heenmatch recht te zetten. Het was te verwachten dat David uit zijn lood zou geslagen zijn en zijn eerste 2 matchen haalde hij niet zijn normale niveau. Ken deed dat naar goede gewoonte wel en ook Pieter-Jan klopte al onmiddellijk een B0 terwijl Peter na een sterke match in de belle van Lejeune verloor.  3-3 tussenstand die gevolgd werden door vrij logische nederlagen van Peter en Pieter-Jan waardoor we draaiden met 5-3.

Na een nieuwe nederlaag van Peter in de belle en verlies van Pieter-Jan stond het 7-3 en konden de boeken zo goed als gesloten worden. Maar daar dachten onze spelers anders over. Met een enorme wilskracht tegen de toch wel heel sterke thuisploeg vochten Ken en David zich naar een belle en sleepten ze zich naar de overwinning waardoor het plots 7-5 werd en de hoop terugkeerde.

Peter speelde ook in zijn 4de match sterk maar verloor in set 4 na een 9-7 voorsprong en nogmaals een cruciale netbal tegen. Het mocht niet zijn voor Peter die maar liefst 8 sets met 2 punten verschil verloor. Pieter-Jan was ondertussen bezig aan een lang gevecht tegen Comeliau om uiteindelijk met 12-10 in de belle te winnen wat hem van harte gegund was na de geweldige pech vorige week tegen Braine.

8-6 achter, 23u45 op de klok en het gevoel dat er nog iets mogelijk was.

In de eindspurt genoten we van 2 prachtige matchen die beiden zouden uitdraaien op – uiteraard – een belle. Daarin toonde David zich de sterktste tegen Lejeune en moest Ken zich voor één keer de mindere tonen na zijn 3 winstmatchen. Wat tegenstander Junius in de 5de set uit zijn palet toverde, verdient alleen bewondering en daar stond zelfs Ken machteloos tegen.

9-7 verlies dus na een strijd van 5 uren maar wel een prestatie om U tegen te zeggen.

Als onze A-ploeg de laatste 3 matchen van het seizoen op dit niveau speelt, kan en mag het behoud ons niet meer ontlopen.

Ken speelde opnieuw moeiteloos op B0-niveau. David toonde een grote mentale weerbaarheid in de voor hem zeer moeilijke  omstandigheden want veel spelers zouden gewoon afbellen als ze 2 uren ervoor hun wagen in de prak rijden.  Pieter-Jan begint stilaan te bewijzen dat hij zijn plaats in 1ste nationale verdient. Kapitein Peter Nijs zal zich ongetwijfeld slecht gevoeld hebben na afloop want 1 match van hem was genoeg geweest voor een gelijkspel. Maar zijn persoonlijk resultaat gisteren stond totaal niet in  verhouding met het niveau waarop hij presteerde. Na het doorspoelen van de ontgoocheling is Peter sterk genoeg om hier bovenop te komen en er volgende week opnieuw te staan.

We staan nu 2 punten voor op Berlaar met nog 3 matchen te spelen. Laat ons hopen op volgend scenario : Berlaar verliest volgende week van leider Vedrinamur – wat toch meer dan waarschijnlijk is – en wij winnen thuis van Diest dat deze keer niet met 2 A-spelers aantreedt maar met een “normale” ploeg. Als dit scenario waarheid wordt, dan is de redding mathematisch zeker en valt er een zware last van onze schouders. Maar zo ver is het natuurlijk nog niet,  zoals ook het vel van die bekende beer ons leert.

In de marge nog snel even melden dat onze B-ploeg enkele tafels verder een zware uitschuiver kende – excuses voor de woordspeling David – en met 14-2 verlies op een hoopje gespeeld werd. Bijzonder sterk opgestelde thuisploeg waartegen enkel Jeroen en Stijn een graantje konden meepikken.

Allemaal tot volgende week zaterdag. Place to be : Rooigemlaan 180.

Patrick